Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky fotorecept
Foto: sracz
Bobaľky sa u nás piekli v týždni pred prvou adventnou nedeľou; naposledy v 1958 ešte pod Šibenou horou. V bytovke sme už mávali iba Zobraziť celý popisBobaľky sa u nás piekli v týždni pred prvou adventnou nedeľou; naposledy v 1958 ešte pod Šibenou horou. V bytovke sme už mávali iba kúpené. Tu, za veľkou mlákou, nie sú a tak (Nouze naučila Dalibora housti) som recept zháňal doma. Podarilo sa. Z Abova, Zemplína, zo Šariša i Spiša; iba Gemer sa mi neozval. Poskladal som receptíky do tejto výslednej podoby, v ktorej opekance - po našim bobaľky – pečiem už po šiesty raz. Nám a dokonca aj domorodcom veľmi chutia. Darmo, domáca vára najlepšie chutí!
porcií
príprava
na 175 ˚C (350 ˚F) °C
Suroviny
1 200 g, (výberová) |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
6÷8 PL, čerstvé |
|
4 PL, repný (trstinový 8 PL) |
|
2÷2,5 ČL |
|
2 vrecúška, (čerstvé 1 kocka) |
|
1÷1,5 ČL, (prdop) |
|
2÷3 vrecúška |
|
400 ml, čerstvé |
|
100÷150 ml, vlažná |
|
Postup
-
1
pripravíme pracovnú zostavu všetkých ingrediencií na dosah rúk.
-
2
aspoň 120´pred miesením cesta odvážime 1 200 g hladkej múky (ja som svojou troškou prispel k utužovanie americko-ruských vzťahov a ½ & ½ som zmiešal ich výrobky), preosejeme ju (cez plastikové sitko) do nekovovej misy, na malé kocky pokrájame 6 PL masla a na pracovný stôl uložíme 2 čerstvé vajíčka, to aby všetko absorbovalo kuchyňskú teplotu;
-
3
10÷15´ pred časom –Č- pripravíme kvások: 400 ml čerstvého mlieka pomiešame so 4 PL cukru (ak trstinový, tak s 8) a zohrejeme na ~ 40 ˚C / 100 ˚F (skúška prstom = ak ho v mlieku udržíte bez popálenia sa), na povrch nasypeme 2 vrecúška sušeného droždia a poprášime hladkou múkou (ja som kvások nechal podkysnúť v elektrickej rúre predohriatej na ~ 40 ˚C / 100 ˚F); všetky sypké ingrediencie (múku, 2 ČL soli, 1 ČL prdop_u a 2 vrecúška vanilkového cukru zmiešame so zmäknutým maslom; v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme 100 ml kvalitného olivového oleja a rozbijeme 2 čerstvé vajíčka.
-
4
prilejeme vykysnutý kvások
-
5
a dôkladne nežne vymiesime základné cesto; podľa potreby, po malých dávkach prilejeme vlažnú vodu (pri dobrej relatívnej vlhkosti vzduchu ~ 100÷150 ml); cesto je dobre vymiesené, ak sa nelepí na steny misy, ani na Vašu ruku (v tomto prípade na moju -drobnú- medvediu labu)!
-
6
bochníček cesta uložíme do pomúčenej misy (vahanu, weindlingu, ja som použil rýchlokysku), povrch taktiež poprášime hladkou múkou, dobre prikryjeme (vytlačíme vzduch a utesníme) a uložíme ~ na 60´kysnúť na teplé miesto (ja som využil elektrickú rúre vyhriatú na ~ 40 ˚C / 100 ˚F).
-
7
ak ste pracovali pozorne, s láskou v duši a dobre ste sa modlili, tak Vám cestíčko narastie jedna radosť a zväčší svoj objem viac ako o dvojnásobok!
-
8
vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku (tablu)
-
9
prerežeme na potrebný počet dielov (ja na 4).
-
10
každý diel na kúsky budúcich –hadíkov-,
-
11
ktoré svojimi maličkými ručičkami nežne rozvaľkáme,
-
12
uložíme na pekáč (tepšu, plech), vystriekaný zmesou hladkej múky a oleja v sprayi (pozri obr. 8 a 9), ale viem, že často sa využíva aj papier na pečenie
-
13
a pomocou škrabky ich pokrájame na veľkosť bobaliek (opekancov, pupáčikov), mne to vyšlo na tri plechy.
-
14
pečieme ich ~ 25´ v elektrickej rúre vyhriatej na 175 ˚C / 350 ˚F, až majú krásnu zlatohnedú vianočnú farbu, vyberieme ich z rúry a necháme 12÷17´ vychladnúť.
-
15
potom ich polámeme a rozložíme na obrusom prikrytý stôl a necháme aspoň týždeň vyschnúť, sem_tam rukami premiešame; potom ich skladujeme v mrazničke, lebo obsahujú maslo a olej a mohli by získať nevábnu vôňu; tesne pred Štedrým večerom pridám na Varechu aj recept na konečnú úpravu bobaliek, opekancov, či pupákov!
P.S.: apropos - to krájanie valčekov na pekáči, pomocou nerezovej škrabky, som nevymyslel preto, že som muž tvorivý a s nápadmi, ale preto lebo som l e n i v ý - aj my sme ich v našej rodine krájali na table a po jednom ukladali na tepšu; ta kto še ma s tim džubac!